Hankkeista

Euroopan suurin kraatterijärvi halutaan nostaa sille kuuluvaan asemaan sekä tutkimuksen ja koulutuksen että matkailun ja muun alueen kehittämisen merkeissä. Kotiseutuyhdistys Järviseutu-Seura on tähän mennessä toteuttanut Tervareitti-hankkeen, jonka yhteydessä kartoitettiin Ähtävänjoen (johon Lappajärvikin kuuluu) melontareitti ja tuotettiin Tervareitin melontaopas

Nyt on meneillään saman yhdistyksen hallinnoima OutdoorsLife-hanke, jolla alueen vetovoimaisten kohteiden kehittämistä viedään eteenpäin koko Järviseudun alueella. Hankkeen tuloksena on lähtenyt liikkeelle useampia kohteiden kohennushankkeita esimerkiksi luontopoluilla ja vaellusreiteillä, ja lisäksi rakennetaan alueelle kulttuuripyöräreitistö. Omana hankkeenaan on myös Kraatterijärven Georeitti. Hankkeet ovat saaneet rahoituksen Leader Aisaparilta.

Georeittihankkeessa tehdään kraatterijärvellä geologinen kartoitus, jonka tarkoituksena on selvittää Lappajärven ympäristön ja lähialueiden geologista perimää. Kartoituksen pohjalta toteutetaan järven ympäri kiertävä Georeitti. Suunnitellun reitin ja sen varrella olevien tutustumiskohteiden avulla tuodaan asukkaille sekä alueella vieraileville esille järven ainutlaatuista syntyhistoriaa ja miten meteoriitin törmäys on edelleen nähtävissä maastossa. Kartoitustyön tekee Geologinen tutkimuskeskus (GTK) osana Järviseutu-Seura ry:n hallinnoimaa Kraatterijärven Georeitti -hanketta.

Käynnistyvän kartoituksen toisena tavoitteena on luoda kattava yleiskäsitys alueen geologisesta ainutlaatuisuudesta sekä siihen liittyvistä mahdollisuuksista kehitettäessä seutukunnan vetovoimaisuutta. Kartoitustyön avulla selkeytetään mahdollisuuksia Kraatterijärven Geo- ja luontokeskuksen perustamiselle tai täyttäisikö Kraatterijärvi ympäristöineen mahdollisuudet hakea Unescon alaista Geopark-statusta. Geopark-verkostoon voi hakea alue, jolla on mm. riittävä määrä erityistä geologista perintöä sekä selkeä, oma geologinen teema. Geopark-verkosto on vuonna 2000 perustettu kansainvälinen ainutlaatuisten geologisten kohteiden yhteisbrandi.

Lisätietoa hankkeista, ota yhteyttä:
projektipäällikkö Hannu Nevala, p. 040 7781 702
hannu.nevala(at)hotmail.com

Tervareitin kehittämissuunnitelma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s